23 Ekim 2009 Cuma

İğneli Alabalık oltası Hazırlama

Alabalık cağlayakların olduğu yerlerde köklerde ve taşlık alanlarda bulunduğundan iğne ile avlamada fazla iğne kullanımı tercih dilmez çünk iğnenizi köklere ve taşlara takabilir takımınızı kırabilir yada balıkları ürküterek kaçırabilrsiniz. oyüzden alabalık için iğne sayınız 3ü geçmemelidir. yakaladığınız balıkların hangi iğnede olduğuna bakarsanız genellikle 2. iğnede olduğunu görürsünüz eğer ilk iğnenizi çok dibe yapmışsanız. o yüzden iğnelerinz biraz yukarıda olmalıdır. üç iğneniz aynı boytutta olabileceği gibi farklı boyutlarda da olabilir. İğne seçiminde alabalık çin siyah olanları tercih ediniz kamuflaj için dedik ya alabalıkm zeki bir balıktır.
Ve yem seçimi solucanınızı yada canlı böceğinizi parçalamadan ve öldürmeden otalarından bir yerlerden 2-3 yerinden iğnenize bir kaç solucanınızı eçirin ve bırakın kıvrılsın alabalıkta bunu istiyor zaten ölü bir solucanla balık alamazsınız. ve artık takımınız hazır sadece atın ve bekleyin isterseniz hareketlilikte katabilirsiniz alabalık sever bu tip oyunları

Fly olta takımımızı hazırlayalım

Fly türkçe karşılığı sinektir. sineğe benzeterek avlanacağız zaten. fly avcılığı için özel yapım misinalar var ancak normal misinalar da kullanabilirsiniz ancak bu misina gayet ince olmalı idealli 0.15 mm dir. fly iğnemizi misinanın ucuna fırdöndü olmadan bağlıyoruz ve artık fly takımımız avlanmak için hazır tek yapmanız gereken balığın önüne atmak.

Meps (kaşık) Oltamızı Hazırlayalım

Makinamızı kamışımıza bağladık misinamızı maknaya sardık ve suyun kenarındayız. Misinamızın ucuna bir klipsli fıröndü bağlıyoruz bu ırdöndü hem misinanın dolaşmasını engelleyecektir hemde balığın dikkatini çekmeyen yemlerimizi kolay bir şekilde değiştirmemizi sağlayacaktır.
eğer atmak istediğiniz yer uzak ve ulaşamayacağınız bi yer ise fırdöndüden önce şeffaf bir şamandıra bağlayp içine su doldurarak ağırlık yapabilirsiniz çünkü alabalık avında meps yada flay kullanıyorsanız kurşun takamazsınız. Uygun meps yani kaşığıda taktıktan sonra klipse artık oltamız hazır. avlanmaya başlayabilirsiniz.

Alabalık Malzemeleri

Alabalık avı zordur demiştik hatırlarsanız. Oyüzden malzemeleri dikkatle seçmek gereklidir.
Alabalık avında herhangi bir makina kullanabilirsiniz ancak fly avcılığı yapıyorsanız çıkrık makinalar kullanmanız gerekli çünü fly ya da meps avcılığında kamışı tek elle sürekli sallamak ve yeme hareketlilik kazandırmanız gerekecektir oyüzden makinanızın klipsli olmaması gerekir yani aç at ve kapa şekli alabalık avı için uygun bir avlanma şekli değildir. alabalıkta salla ve sar şekli uygun avlanma şeklidir oyüzden makinanızın sarma başlığı açılıp kapana değil sürekli açık olan başlıklı yani çıkrık makina olması daha iyidir.

Kamış: Alabalık avında kamışınız ağır olmamalıdır öncelikle çünkü tek elle sallayıp hareket kazandırmanız gerekecektir. hafif kamışlar tercih edilmeli
ikincisi kamışınız esnek bir kamış olmalıdır çünkü özellikle fly avcılığında ağırlık olmadan bir tüyü çok uzak noktalara atmanız gerekecek bunu da ancak esnek kamışlarla yapabilirsiniz,
kamışınız uzun ve çok parçalı olmamalıdır.
Özellikle ülkemizde geniş alanlarda avlanmak mümkün olmadığından uzun ve çok parçalı kamışları kullanmak uygun değildirçünkü sallarken yada atarker ağaç dallarına takılma olasılığı yüksektir hareket kabiliyetinide azaltarak yemi uzağa atmanıza engel olur. öyleyse kamışınız kısa ve tek ya da 2 parçalı kamış olmalıdır.

Meps: meps ucunda 3lü yada teli iğne bulunan bir metal plakanın hareketlenmesi ile oluşan suni yem çeşididir. Ülkemizde büyük alabalıklar fazla olmadığı için en küçük yada tercihen numaralı iğneye sahip meps kullanmanız sizin için iyi olacakktır. mepsin su içerisindeki hareketli kısmının dönmesi çok önemlidir dönmeyen yada az dönen takılan bir meps balıklarınızı kaçırmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. rek seçimide önemli tabiki. deneyimlerimden sarı üzerine kırmızı ve özellikle fıstık yeşili mepsler de balığınızın yemi almama ihtimali neredeyse yok yeterki balığın önüne düşürün.

Misina: Alabalık avında ince misina kullanmak daha makbuldür en fazla 0.40 mmlik misinaları tercih edin bu heh atmanızı kolaylatıracak hemde dolaşmaları engelleyecektir. fly için özel üretilmiş misinalarda var ancak fiyat olarak çok fazlalar bir makara 100m fly misina 40-50 tl civarında

Alabalık Ne İle Beslenir Ne Yer

Alabalık ülkemizde bolca bulunan bir balıktır. Aslında tüm dünyada bol bulunur. Farklı türleri vardır ancak beslenme şekilleri hep aynıdır.
Alabalığın beslenme şekli genellikle böcek türleridir. Su üzerinde uçusan ve su yüzeyine konan böcekler Toprak solucanı ve küçük balıklar alabalığın mönüsünü oluşturur. Bu böcekler nelerdir peki? Sinek, helikopter böceği, solucan alabalığın en çok yediği besinlerdir. avlanmasında bu böceklerin hareketleri temel alınır su üzerine düşmüş bir böceğin hareketleri alabalığı cezbeder ve suyun derinliklerinde yukarıya duğru çıkarak bu yemi kapar.
Solucanda ise canlılık önemlidir. Dedik ya alabalık zeki bir canlı türü alabalığı avlamak istiyorsanız dikkatini cekmeniz gereklidir. su yüzeyyindei hareketli böcekler yada su içerisinde ki hareketli ve canlı solucan ölmek üzere olan balığın çırpınışları alabalığı cezbedeb unsurlardır. bunlardan birisini avlanmanızda başaramıyorsanız alabalık avını bırakın ve gidin bir ahşap boyama kursuna kaydolun.
peki alabalık ekmek hamur küspe gibi yemleri yermi? Alabalık genellikle etçil beslenen proteinli besinleri tüketir tecrübelerime dayanarak şunu kesin olarak söyleyebilirim ki bir balık kazanının içerisine ekmek ile hazırladığınız oltanızı atın tek bir tık bile göremezsiniz öyleyse alabalık avında canlı ve protein içerikli yemler kullanmak gerekiyor.

Alabalık Nerelerde Yaşar?

Alabalık oksjeni ve soğuğu çok seven bir balıktır.
Bu özelliği ile alabalığı genellikle su döngüsü devamlı olan nehirler ırmaklar ve çaylarda bulabilirsiniz. Ancak her dere ve çayda da alabalık yaşamaz. Akarsuların Çağlayan oluşturduğu yani hava kabarcıklarının bulunduğu alanlarda bir ayanın dibinde bir taşın arkasında akıntıya karşı bekler ve dinlenir hatta burada yemlenmeyi bekler.
o yüzden alablık avına gittiiseniz bir derenin yada nehrin çağlayak oluşturduğu yerlere ve taşların bul bulunduğu hafif akıntılı yerlere oltalarıızı atmanızı tavsşye ederim çünkü alabalık oradadır ve sizin gelmenzi bekliyordur.
böyle bir yer bulursanız hiç kimseye çaktırmadan oraya gidin ve oltanızı atın bundan sonrası sizin avcılık maharetlerinize ve kabiliyetlerinize bağlı

Ala Balık



















Alabalık avı balık avlarını en zevklilerindendir. Sebebi bu balığın özelliklerinden kaynaklanıyor die düşünüyorum iyi bir alabalık avcısı olarak.
Nedir peki bu balığı bu kadar özellikli yapan?
Alabalık çok zeki ve hassas bir balıktır. sanki satranç oynar gibi karşınızdadır alabalık.
Alabalık genellikle soğuk sularda oksijence zengn sularda yaşamayı sever. aslında soğuk sularda yaşamasının nedenide oksijeni sevmesidir. oksijen bir gazdır ve havada serbest halde bulunur. soile karıştığı zaman su içerisinde çözünerek oksijence zengin bir su halini alır. Gazlar ise soğuk ortamlarda çözünürlükleri fazladır. O yüzden Alabalık Genellikle soğuk sularda ve çağlayanların içerisinde bir taş ya da kayanın altında yani su içerisindei hava kabarcıklarının bol bulunduğu yerlerde yaşarlar. Çünkü hava ile oksijenin tanıştığı yerler buralardır.
Alabalık avı zordur çünkü alabalık sesi ve gölgeniz çok iyi algılar yemlere sazan gibi atlamaz hemez onun için alabalık avında tam donanımlı dikkatli ve avlandığınız suların özelliklerini iyi bilerek avlanmaya başlamanız lazımdır.
Ülkemizde genellikle temiz ve soğuk olan tüm ırmak ve çaylarda bulunur . Aslında göllerde de yaşar ancak sıcak olduğu için pekte sağlıklı değildir alabalık için göller.